Jääkiipeilykokeilu

Olet päättänyt kokeilla kiipeilyn arktisinta muotoa, jääkiipeilyä. Se tarkoittaa kiipeilyä jääputouksella raikkaassa talvi-ilmassa tai kovissa ääriolosuhteissa. Tämä saattaa tarkoittaa lumi/vesisadetta, kylmää viimaa, pakkasta tai parhaassa tapauksessa aukinkoista talvipäivää. Putous saattaa valuttaa vettä vaikka olisi monta astetta pakkasta. Laji on kiipeilymuotona tekninen koska se vaatii paljon erilaisia varusteita. Kenkiin kiinnitetään jääraudat ja käsissä on hakut. Luvassa on varmasti elämyksiä sekä haasteita mahdollisesti pitkäksi aikaa eteenpäinkin.

Varusteet:

Kiipeilyvarusteet:
Omat valjaat. Seuran valjaita ei ulos viedä.
Kypärä. Ilman kypärää ei voi olla jääputouksella, koska jäätä lohkeilee aina kiivetessä.
Laskettelulasit. Suojaa jäältä sekä hakun kaapimelta.
Varmistuslaite, sulkurenkaita, prusik, slingoja, köysi ja mahdollisesti muita varusteita jos on.

Kengät:
Jäykät vaelluskengät tai jääkiipeilykengät jäärautoja varten. Kengissä on hyvä olla korkea varsi, sekä tilaa, että varpaat eivät ole aivan kiinni kengän kärjessä. Kenkien tulee myös olla lämpöiset.

Vaatetus:
Tärkeintä on ettei tule kylmä. Kerrospukeutuminen on hyvä tapa pukeutua lämpimästi. Se mahdollistaa myös vaatetuksen keventämisen helposti jos tulee liian kuuma. Vaatekerrokset voivat olla esim. tekninen kerros ihoa vasten joka siirtää kosteuden iholta tehokkaasti seuraavaan vaatekerrokseen. Välikerroksena mikrofleece joka myös siirtää kosteutta hyvin. Ulommaisena tuulen ja vedenpitävä kuoriasu. Lisäksi untuvatakki minkä voi vetäistä muiden vaatteiden päälle mm. varmistamisen ja syömisen ajaksi.

Housut ja säärystimet:
Housut saattavat repeytyä kiipeillessä ja kävellessä jäärautojen kanssa. On suositeltavaa laittaa säärystimet lahkeiden suojaksi. Ne ovat paljon halvempia jos ja kun jäärauta osuu niihin, lisäksi ne estävät lumen pääsyn kenkiin jos lunta on paljon.

Hanskat:
Hanskojen täytyy olla lämpöiset. Vedenpitävyys olisi plussaa. On hyvä ottaa mukaan kahdet hanskat, sillä hanskat saattavat kastua.

Pipo:
Lämmin pipo, joka mahtuu kypärän alle.

Muut:

  • Tilava reppu. Kiipeilyvälineitä jaetaan heti kaikille lähdettäessä kävelemään autolta kiipeilypaikalle.
  • Istuinalusta, jos et istu repun päällä. On mukavampi pukea rautoja jalkaan sekä syödä istuen.
  • Vessapaperia, varmuuden vuoksi.
  • Kamera?
  • Otsalamppu. Mukavampi pakata tavarat, ja toimia muutenkin jos pimeys yllättää.

Ruokaa ja juotavaa:
Mehua tai vettä ettei nestehukka pääse yllättämään.

Päivän aikana tulee hetkiä jolloin hikoilee ja vastaavasti odottelua ja varmistamista. Mukana on hyvä olla lämmintä juotavaa esim. teetä, kahvia, kaakaota, lämminkuppi-pussi tai kuumaa vettä johon laittaa paikanpäällä lisukkeen.

Syötävää ja välipaloja kannattaa varata mukaan ettei energia laske liikaa ja tule sen vuoksi kylmä.
esim. leipää, banaania, keksejä tai suklaata.

Jos omistaa ruokatermospullon, voi ottaa mukaan lämpöisen ruoan esim. höyrystettyjä nakkeja, keittoa, tai makaroonilaatikkoa.

Lähdössä kiipeilemään:
Kun lähdetään kiipeämään, on tehtävä ristiin tarkistus aivan kuin sisäkiipeilyssäkin. Ulkona siihen pitää kiinnittää vielä erityistä huomiota uusien olosuhteiden johdosta. On kylmä ja solkien pujottelun paljain sormin tekee mielellään erittäin nopeasti. Juuri siksi on se tehtävä erittäin huolellisesti. Valjaat kiristetään hyvin takin päälle. Hanskoin tai kylmin sormin ja ehkä pimeässä tehty kasisolmu on tarkastettava myös tarkasti. Jään lohkeilun ja pirstoamisen johdosta kypärä on pakollinen varuste. Laskettelulasit tai pleksi kypärässä suojaa jäältä ja hakun osumiselta kasvoihin. Kengät on kiristettävä kunnolla ennen jäärautojen laittamista. Jäärautojen kanssa liikuttaessa kävellään jalat hieman erillään toisistaan ettei revitä housuja pohkeista. HUOM. KÖYDEN PÄÄLLE EI KOSKAAN ASTUTA JÄÄRAUDAT JALASSA !

Varmistaja ei saa olla suoraan putouksen juurella putoilevan jään vuoksi. Mitä kauempana varmistaja on putouksesta, sitä kevyemmällä voimalla varmistaja lähtee liukumaan putousta kohden. Jäällä kiivetessä varmistaja on hyvä kiinnittää kiinni alustasta riippuen jääruuvilla tai slingalla.

Itse kiipeilysuoritus:
Putoushakku lyödään jäähän kuin vasara, eli ranneliikkeellä. Hakku ei hajoa lyömällä, sen lyönnissä saa käyttää voimaa. Lyöntikohta on molemmilla puolilla hartianleveydellä. Tällä estetään hakun osuminen köyteen, sekä kasvoihin jos se irtoaa juuri kun paino on sen varassa. Kun lyöt hakun jäähän ja lohkeaa jääpala, huuda aina sana JÄÄTÄ. Tällä huudolla varoitetaan varmistajaa alas tulevasta jäästä. Irrottaessasi hakkua jäästä, vedä hakkua suoraan ulospäin. ÄLÄ KOSKAAN VÄÄNNÄ HAKKUA SIVULLE, TERÄ KATKEAA!

Jäärauta kannattaa potkaista seinään napakasti. ÄLÄ POTKAISE RAUTAA KÖYTEEN! Sen jälkeen voit laskea kantapäätä että alemmat piikit osuvat jäähän ja ottavat osan painosta. Laittamalla kantapään alas vältät varvistamisen ja pohkeet väsyvät vähemmän. Varo potkaisemasta viereisen jalan pohkeeseen tai lahkeeseen.

Kun olet kiivennyt ylös, ilmoita varmistajalle tulevasi köyteen. Varmistaja kiristää köyden ja voit istua köyteen. Irroita hakut jäästä, laske kädet suoraksi selän taakse roikkumaan. Älä pidä hakkuja kasvojen edessä alas laskeutuessa. Kävele alaspäin, älä hypi.

Varmistajan toiminta:
Varmistaja ei saa varmistaa putouksen juurella lohkeilevan jään vuoksi. Kun mennään kauemmaksi varmistamaan, on hyvä kiinnittää itsensä alustaan. Ole tarkkana putoilevan jään vuoksi. Pidä köysi kokoajan kireällä. Laske kiipeilijä alas todella hitaasti, koska jäärauta voi tarrautua jäähän laskiessa ja laskettava kääntyy ylösalaisin! Ota huomioon mahdollisesti jäinen köysi joka luistaa hanskojen välistä todella helposti.

Ole valmiina kokemaan jotain hieman erilaista!